Wandelroute

Drie natuurmonumenten

Nergens in Nederland vindt men – zoals hier in Zuidwest-Drenthe – drie ‘natuurmonumenten’ op loopafstand van elkaar. De totale lengte van de Peter Nijhoff-wandelroute is 62 km. De route kan worden opgedeeld in drie of vier dagroutes. Het is ook mogelijk de route in te korten of een tussenroute te lopen (zie de stippellijnen).

De zuidelijke route

Als u start in Dwingeloo loopt u zuidwaarts naar het Dwingelderveld, het grootste en mooiste natte heidegebied van West-Europa. Na een wandeling door het landgoed Rheebruggen steekt u de Drentse hoofdvaart over bij Uffelte en wandelt u  in een grote lus door het Holtingerveld, een prachtig natuurgebied op de flanken van de Havelterberg. Dit gebied dat ooit de bestemming had van militair oefenterrein, biedt u een unieke beleving van oorspronkelijke natuur en bijna ongekende rust. Een ontmoeting met een kudde Drentse heideschapen is niet uitgesloten.

De noordelijke route

Na een eventuele stop in Wittelte loopt u langs de Wapserveense Aa naar het westen. Vervolgens wandelt u noordwaarts naar het Drents-Friese woud, bekend om zijn uitgestrekte bossen en zandverstuivingen en het brongebied van de Vledder Aa. De route doet Diever aan en het plaatselijke hunebed. Via een oude bosweg komt u opnieuw bij de Drentse hoofdvaart waarna de route via het Leggelderveld en het Blauwe Meer tenslotte eindigt in Dwingeloo.

Overnachtingen

U overnacht in Diever of Wittelte, Dwingeloo of de Eemster en Ansen of Uffelte. De verschillende overnachtingsadressen fungeren ook als vertrekpunt voor de wandelroutes.

Routeboekje Peter Nijhoffpad

In 2003 is  de wandelroute van het Peter Nijhoffpad door Natuurmonumenten overgedragen aan het samenwerkingsverband van B&B’s in Zuidwest-Drenthe. Het routeboekje van het Peter Nijhoffpad is thans uitsluitend nog via ons te koop.

Voor meer informatie over alle mogelijkheden:
zie wandelarrangement